Sárga, zöld és lila… Honnan származnak az ásványi kozmetikumok árnyalatai?

Sziasztok!

Mint tudjuk, az ásványi szemhéjfestékek olyan széles színskálán mozognak, hogy aligha lehet csak egyet kiválasztani. A kék, a sárga, a piros, a zöld csak néhány ezek közül. Az ásványi szemhéjfestékek szép sminket kínálnak nekünk és különböző végeredményeket kapunk. Tudod, hogyan nyerik az ásványi kozmetikumok a színüket? Ha nem, olvasd tovább a bejegyzést.

Színező oxidok az ásványi kozmetikumokban

Leginkább a szemhéjfestékekben és pirosítókban találhatod meg őket, ritkábban a fedőlakkokhoz, alapozókhoz és púderekhez adják őket. A legtöbb esetben négy alapvető színező oxid létezik, amelyek kontrasztos árnyalatokkal rendelkeznek és amelyekkel különböző színeket lehet elérni. Ezek a következők: sárga vas-oxid vörös vas-oxid, króm-oxid zöld és ultramarin (ultramarin kék és ultramarin lila). Ha egy kozmetikum nem megfelelő árnyalatát szeretnéd módosítani vagy melegíteni/hűteni, akkor a festékközti anyagként vásárolt színező-oxidok megfelelnek.

Ha nem lennének az oxidok, az ásványi kozmetikumok fehér színűek lennének, világos vagy magas fedésű és kiemelő felületet adnának. A koncentrációjuknak a kozmetikumokban nagyon alacsonynak kell lennie. Emellett egyedi színező kozmetikumokként is használhatók, mert a textúrájuk akadályozza a laza termékként való használatukat. Ráadásul a bőrről vagy a sminkkefék sörtéiről való letörlésük is problémás.

Az ásványi pigmentek csak egy másik neve a színező oxidoknak.

A színező oxidok típusai

  1. A sárga vas-oxid semleges pigment, amely nem hűti és nem melegíti az adott színt. E tulajdonságok eléréséhez a sárga vas-oxidot vagy ultramarin vagy króm-oxid zölddel kell kombinálni – ez hűsítő tulajdonságot nyer, vagy vörös vas-oxiddal, hogy melegítő hatást érjünk el. Az ezt az oxidot tartalmazó kozmetikumokat fáradt bőrűeknek, rosacea és megnagyobbodott hajszálerek esetén ajánlják. Nem igaz, hogy a sárga vas-oxid narancssárga árnyalatot ad és hogy nem alkalmas sápadt és vöröses bőrre.
  2. A króm-oxid zöld színt ad a hűvös és olíva árnyalatú bőrnek. A benne lévő kozmetikumok elfedik a bőrpírt és a súlyos rosaceát. Minél sápadtabb a bőr, annál több az olíva árnyalat, míg minél barnább, annál több a vörös árnyalat.
  3. A vörös vas-oxid barnává teszi a bőrt, és felmelegíti azt. Narancssárga árnyalatokat eredményez, ha egy adott kozmetikum magas koncentrációban tartalmaz vörös vas-oxidot. Természetesen tónusosabbá tehető a króm-oxid zöldje miatt.
  4. A kék és az ibolya, azaz az ultramarin lehűti a bőrt, vagy lágyítja a meleg és semleges színeket. Nekik köszönhetően semleges, tónusos és hűvös színeket kaphatunk.
  5. Egyéb gyakori színezőoxidok: titán-dioxid (titánfehér), cink-oxid (cinkfehér), vasfekete-oxid, mangánviola, poroszkék (berlini kék).

Hogyan kombinálhatók az ásványi pigmentek?

Ha több pigmentet szeretnél kombinálni vagy egy kozmetikumhoz hozzáadni, tudnod kell, hogy ezek könnyen keverednek. Ezért vagy mozsarat vagy spatulát kell használni. Abban az esetben, ha a kapott szín még mindig nem illik az arcszínedhez, önts egy kis mennyiséget a kozmetikumból és keverd össze ismét egy színezőanyaggal. Ne feledd, hogy mind a pigmentet, mind a kozmetikumot alaposan össze kell keverni. Ellenkező esetben a kozmetikum felvitele után azonnal színfoltok jelennek meg az arcodon. Az egyenletes smink elérése érdekében el kell távolítanod az összes felvitt kozmetikumot és meg kell ismételni a felvitelt. Ezért olyan fontos, hogy első alkalommal mindkét anyagot pontosan összekeverd.

Csillám – gyöngyház pigmentek

A gyöngyház pigmentek, vagyis a csillámok a szilikátok közé tartoznak. A név a latin szóból származik, amely valami fényes dolgot jelent, ami szorosan kapcsolódik a csillám által keltett hatáshoz. Ezek fényes, csillogó, opálos, fémes vagy matt, tónusos felületet eredményeznek. Különböző színekben kaphatók és a legtöbb esetben matt pigmentekkel keverednek. Ha púderekhez, alapozókhoz vagy szemhéjfestékekhez adod, a visszavert fény hatását érheted el. Ezzel álcázhatod a ráncokat és a bőrpórusokat. Ami érdekes, a csillám önálló kozmetikumként is működhet – a legtöbb esetben szemhéjfesték formájában.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük