PEH a hajápolásban? Egyáltalán kellene foglalkoznom vele?

Üdv mindenkinek!

Ha hajápolásról van szó, minden hajmániás és minden lány, aki most kezdte a tudatos hajápolással kapcsolatos kalandját, bizonyos anyagokat tartalmazó termékeket használ. Ezek a fehérjék, a lágyítószerek és a nedvesítőszerek, röviden PEH. HViszont tudni kell, hogyan kell helyesen használni őket. Így megtudhatod, hogyan lehet fenntartani a PEH egyensúlyát.

PEH egyensúly a hajápolásban

Ha az a célod, hogy ápolt és egészséges kinézetű hajad legyen, akkor ezt a fehérjékkel, lágyító és nedvesítő anyagokat tartalmazó hajápolási termékek használatával érheted el. Ami itt döntő fontosságú, az a megfelelő PEH egyensúly fenntartása. Röviden, a tudatos hajápolás azon múlik, hogy éppen ezeket az anyagokat úgy kombináljuk, hogy azok kiegészítsék egymást, másrészt pedig megakadályozzuk, hogy túlszárnyalják egymást. Az is számít, hogy milyen sorrendben kerülnek az anyagok a hajra, ezért érdemes a fehérjékkel kezdeni, majd a humektánsokkal követni és a napi hajápoló rutint a balzsamokkal befejezni.

Fehérjék a hajápolásban

A fehérjék aminosavak és biomolekulák, amelyek a haj szerkezetének felépítéséért felelősek. Fő feladatuk a hiányok pótlásán kivűl, a haj megerősítésén és a természetes hajgöndörség fokozásán múlik.

A fehérjéket a molekulák méretének figyelembevételével csoportokra osztják, amelyekből létrejönnek. Ezek a csoportok a következők: aminosavak, kis molekulasúlyú fehérjék és nagy molekulasúlyú fehérjék.

A fehérjék bevezetése a hajápolásba szorosan összefügg a haj porozitásával. Az alacsony porozitású hajszálak elveszíthetik térfogatukat, ha fehérjékkel érintkeznek. A magas porozitású haj sokkal jobban tolerálja a fehérjéket, bár az ilyen haj formázása sokkal igényesebb számunkra.

A legtöbb esetben a proteinekkel hajmaszk vagy hajkondicionáló formájában találkozhatunk. Néhány a legnépszerűbb fehérjék közül: selyem, kollagén, keratin, elasztin, búza/máz fehérjék.

JÓ TANÁCS: Ügyelj arra, hogy milyen mennyiségű fehérjét alkalmazol a hajadra. Ha például túl sokat használsz belőle, akkor a hajszálaid könnyen összegubancolódnak, így nagyon nehéz lesz átfésülni őket. Emellett a haj törékennyé válhat.

Lágyítószerek a hajápolásban

A lágyítószerek megakadályozzák a vízveszteséget a haj belső szerkezetéből, megkötik a nedvességet a szálakban és védik a hajat a károsodástól. A lágyítószerek alkalmazásának meg kell felelnie a haj aktuális állapotának. Más szóval, ha a lágyítószerek mennyisége megfelelő, akkor elvárható, hogy a haj sima és fényes legyen. Emellett a szálak kezelhetőségének is javulnia kell.

A puhítószerek megtalálhatók a szépségápolási termékekben és az élelmiszerekben (vaj, napraforgóolaj, olívaolaj). A puhítószereket tartalmazó szépségápolási termékek közé tartoznak az olajok, maszkok és kondicionálók. Lágyítószerek: argánolaj, kókuszolaj, sheavaj, szilikonok, paraffin viasz.

JÓ TANÁCS: Az emollienteket tartalmazó kozmetikumokkal gyakran érintkező haj elhanyagoltnak és zsírosnak tűnhet.

Humektánsok a hajápolásban

A humektánsok higroszkópos anyagok. Feladatuk a vízmolekulák vonzása és tárolása a hajban. Ha a humektánsok nem kapnak megfelelő mennyiségű vizet, akkor elkezdik azt a környezetből, a bőrből és a hajból kinyerni, ami szöszösödlst és a haj kiszáradását okozza.

A humektánsok alkalmazása az időjárástól és a páratartalomtól függ. Hogy tisztázzuk, ha az időjárás nem a legjobb, akkor nem szabad bajlódni a humektánsok használatával. A haját akkor érdemes humektánsokkal kezelned, amikor az időjárási körülmények kedvezőek.

A humektánsokat drogériában szerezheted be. A legnépszerűbb humektánsok: karbamid, hialuronsav, glicerin, d-panthenol, aloe.

JÓ TANÁCS: JÓL HIDRATÁLJON: Minden alkalommal, amikor humektánsokat alkalmazol a hajadra, utána használj bőrpuhítót, hogy megakadályozd a vízveszteséget.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük